A fajok 40 százaléka is kipusztulhat

A fajok 40 százaléka is kipusztulhat
A Természetvédelmi Világalap magyarországi szervezete szerint a gyors éghajlatváltozás miatt a fajok 20-40 százaléka eltűnhet 2050-re a Föld színéről. Magyarországon is sok állat- és növényfaj nem tud majd alkalmazkodni az éghajlat gyors változásához.

A Természetvédelmi Világalap szakértői jelentése megállapítja: gyakrabban kell számítani olyan hőhullámokra, mint amilyenektől Európa most is szenved. A szakértők emlékeztetnek arra: az elmúlt évszázad során Európa évi átlagos hőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett és további 1-2 fokos növekedés várható.

A becslések szerint hosszabbak lesznek az aszályos időszakok és gyakoribbak az erdőtüzek. “A csapadék nagy része a téli hónapokban hullik, intenzitása erősebb lesz, rendkívüli áradásokat és földcsuszamlásokat okozva” – mutatott rá a WWF Magyarország.

Az összegzésben az is szerepel, hogy a változások erőteljes hatást gyakorolnak az élővilágra.

A környezetvédők arra figyelmeztetnek: sok hazai állat- és növényfaj sem tud majd alkalmazkodni az éghajlat gyors változásához, ezért egyedszámuk várhatóan csökken vagy akár fajok halnak ki.

A kétéltűek közül veszélyeztetett a középhegységek állandóan párás, hűvös patakvölgyeiben élő foltos szalamandra, és a szintén a vizek világához kötődő vidra. A növények közül különösen veszélyeztetettek a sziklagyepekben, hegyi réteken vagy hegyvidéki erdőkben élő, kis elterjedésű védett fajok.

Az összegzés szerint a “mérleg másik serpenyőjében” az “előretörő” idegen fajok találhatók, amelyek hasznot húznak az éghajlatváltozásból és terjeszkedni kezdenek. Ilyenek a kertekből ismert Agáve-fajok vagy a Budapesten is terjedő amerikai lepkekabóca.
Forrás: inforadio.hu