A mágneses szélturbina

A mágneses szélturbina
A megújuló energiaforrások hatékony kiaknázása, az intelligens kis rendszerek elterjedése egyre fontosabb az energiaellátásban, ennek részeként mutatjuk be a Kínában kifejlesztett, mágnesek segítségével lebegő szélkereket elsőként Magyarországon – mondta el kedden az MTI-nek Steier József, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) esztergomi szervezetének elnöke.

Nagyon fontosak napjainkban az intelligens rendszerek energiaellátásban elterjedése, és ez a szélturbina is a megújuló energiaforrások hatékony kiaknázásban jelentős. Ez a technológia megoldást jelent a környezetbarát és költséghatékony energiahasználatra. A szinte súrlódás nélkül közlekedő, mágnesesen lebegő vasutak technológiáját alkalmazza, így 80%-al jobb a hatásfoka a hagyományos szélkerekeknél.

A szinte súrlódás nélkül közlekedő, mágnesesen levitáló, a maglev vasutak technológiáját alkalmazó szélkerekek már 3 m/s szélerősségnél is képesek energiát termelni. A fejlsztő cég szerint a mágnesesség alkalmazásával a működési költségeket a felére lehetne csökkenteni, s ezzel 0,4 jüan (5 cent) alá esne egy kilowattóra kitermelése. Korábban idén már egy arizonai cég is bejelentette egy nagy méretű maglev turbina építését, ám ekkora méretben ez a technológia még teszteket igényel.