autó

Peugeot elektromos autó

Peugeot elektromos autó


Autó kipufogógáz nélkül

Autó kipufogógáz nélkül

vagy: Friss levegő a kipufogócsőből A General Motors (GM) által tesztelt tüzelőanyag-cella 2020-ig még nem lesz komoly ellenfele a benzinmotornak. A szakértők úgy vélik, a rendszer nagyon drága és technikailag még kiforratlan. A GM vetélytársai már gúnyolódnak is az angolul „fuel cellnek” nevezett üzemanyagcellán, és azt „fool cellnek”, magyarul „ügyefogyott tartálynak” csúfolják. De mostanában már hiányzik a nagyratörő tervek közül a hidrogén is, amelyhez évtizedek óta a legnagyobb reményt fűzték, hogy egyszer majd a személyautók üzemanyaga lehet.


A környezettudatos vezetésről

A környezettudatos vezetésről

A környezettudatos vezetéssel sok energiát megtakaríthat és megóvhatja a környezetet is.

Az üzemanyag-fogyasztás és üvegházhatást okozó gázok csökkentésének három kézenfekvő módja van: az autóhasználat csökkentése, a takarékos vezetés, és az autó megfelelő állapotának biztosítása.

Az autóhasználat csökkentésével kapcsolatban érdemes megfontolnia a következőket:


Lendkerekes autók

Lendkerekes autó

A bűnös, aki a fékre lép, valahol elszámolta magát: túl gyorsan megy, s ezért keményen megfizet. Megfizeti egyrészt a féktárcsa és a fékbetét kopását. Másrészt megfizeti azt az üzemanyagot, amivel fölöslegesen gyorsította fel az autót. A benzin kémiai energiája először mozgási energiává alakul, majd a jármű mozgási energiája a féktárcsákon hővé. A fékezés végeredménye tehát közel ugyanaz, mintha szépen alágyújtanánk a féktárcsának: a benzin fogy, a féktárcsa melegszik. Többek között ez az oka a városi forgalomban a magasabb fogyasztásnak.


Hidrogén hajtás

Hidrogén hajtás

A hidrogén üzemanyagként történő hasznosítása a 70-es évek óta foglalkoztatja az autóipart. Nem veszélyezteti az atmoszférát, nincsenek káros kibocsátások, korlátlanul áll rendelkezésre és számtalan módszerrel előállítható. A BMW-nél a folyékony hidrogént vízből nyerik, napenergia felhasználásával. Az első hidrogén hajtású BMW a 750hL, mely 2000-ben mutatkozott be. Az autó szíve egy 12 hengeres hibrid erőforrás, két független, elektronikusan felügyelt üzemanyag-befecskendezési rendszerrel, mely lehetővé teszi, hogy a 750hL gázolajjal, vagy hidrogénnel is működhet.
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.
Tartalom átvétel