szélerőmű

Nagy az igény a szélerőművek támogatására

Nagy az igény a szélerőművek támogatására

Mindössze 40 megawatt az a szélerőmű kapacitás, amire nem kérnek támogatást a pályázók azon a tenderen, amelyet a Magyar Energia Hivatal hirdetett meg 410 megawatt kapacitás kiépítésére - mondta Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke újságíróknak.

A jogszabályok szerint a megújuló energiaforrásból termelt áramot kötelező átvenni a villamosenergia-rendszerbe, mégpedig kilowattóránként 30 forint körüli áron. Ez mintegy kétszerese a hagyományos erőművek által termelt áram árának.


Szélerőművek napjainkban

Szélerőművek napjainkban

A szélenergia, elektromos áram termelésre történő hasznosítása mára vezető iparággá vált. A szélturbinák sorozatgyártása 1979-ben Dániában kezdődött 20-30 kW-os gépekkel. A modern szélturbinák energiatermelése eléri az oszloponkénti 5 MW-ot, miközben az elő- állítás költségei évről évre csökkennek. A szélerőművek kinézete is átalakult, az oszlopmagasság meghaladja a 100 métert, a műszaki megoldások (a lapátok alakja, anyaga, bevonó festékrétegek, az automatikus vezérlés stb.) egyre hatékonyabb működést tesznek lehetővé.


Szélerőműparkot támogat a Google

Szélerőműparkot támogat a Google

Már több százmillió dollárt költött el a Google a megújuló energiatermelésre, most az Észak-Dakota szeles síkságán felállított szélerőműparkot támogatja körülbelül negyvenmillió dollárral.

A Google 38,8 millió dollárt, azaz 8 milliárd forintot fektet be két észak-dakotai szélerőműparkba. Ezek összesen 169,5 megawattot termelnek, ez több mint 55 ezer háztartás energiaellátását biztosítja. A szoftvercég közlése szerint Észak-Dakota síkságai a világ legszelesebb területei közé tartoznak.


Paksnak egyelőre nincs alternatívája

Paksi atomerőmű

Bár Magyarországon az alternatív energiaforrások felhasználása jelentősen növekedett az utóbbi években, Paksot rövid távon még mindig nem tudják kiváltani. A Népszabadság cikke szerint tízezer szélerõműre volna szükség Magyarország területén ahhoz, hogy 2017-ben ne kelljen az atomerõmű élettartamát meghosszabbítani.


Szélerőművet építenének Medgyesegyházán - Békés Megyei Hírlap

Szélerőművet építenének MedgyesegyházánBékés Megyei HírlapAz építési engedélyezési eljárás már megkezdődött. A képviselő-testület örömmel fogadta az alternatív energiát termelő erőmű tervezésének hírét. KE.Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.
Tartalom átvétel