A megújuló energia hasznosítás módjainak és eszközeinek kiállítása

Interaktív vándorkiállítás - A nap sugarától otthonunk melegéig
A megújuló energia hasznosítás módjainak és eszközeinek megismertetésére látványos, 10 állomásból álló, működő maketteket és berendezéseket bemutató élményparkot hozott létre a Sokoró Natúrzóna Nonprofit Kft. az Új Széchenyi Terv pályázati program támogatásával. A társadalmi-családi oktató és tudatosító program Debrecenben, Pécsett és a Győrött nagy bevásárló központokban több tízezer embernek ad ötleteket arra, hogyan spórolhat az energiával, mi mindenre alkalmas a Nap, a Föld, a szél ereje. Nem a drága készen vásárolható berendezésekről, hanem a „csináld magad” energiáról és energiatakarékosságról szól a „Nap sugara – otthonunk melege” című interaktív bemutató.

A megújuló energia az egyik legdivatosabb és az embereket leginkább foglalkoztató téma napjainkban. Ugyanakkor a legtöbb káros és már-már kóros információ e téma körül kering. Talán a legjobb szó arra, ami ezt jellemzi nem az információbőség, sokkal inkább az információ zűrzavara.
A mai kor embere a függőségek embere. A mai embert ha „kihúzzák a konnektorból”, akkor létezése kérdésessé válik. A központi energiaszolgáltatók rettegnek attól, hogy a megújuló energia az egyes állampolgár szintjén elérhető áron, gazdaságosan piacra lép. A megújuló energia világa erről szól, hogy saját létezésünk és szükségleteink kielégítésének alapját képező energiát, hogyan tudjuk a környezetünkkel barátságban hasznosítani, úgy, hogy ezzel senkinek nem ártunk és mi magunk is jól járunk.

- Célunk a projekt megalkotásával az, - mondta Enyingi Tibor ügyvezető igazgató, - hogy a hétköznapi ember számára, a társadalom számára a család fiatalabb és felnőtt tagjainak egyaránt átlátható, rendszerezett és kézzel fogható, tapintható módon bemutassuk, elmagyarázzuk a megújuló energia sokszínű világát.
A felépítendő tudás és élménypark ismeretet és élményt egyaránt kínál. A majdani látogatóktól nem igényel előismeretet, többféle korosztály talál benne megismerni valót. A bemutató arra törekszik, hogy a legtöbb tudást működő szerkezeteken, modelleken keresztül mutassa meg. Aki ide ellátogat, kicsit nyugodtabb szívvel térhet haza, és sok téves ismerettől szabadulhat meg a témával kapcsolatban. A felszín helyett a „mi van mögötte és miért”-re adunk választ.

Debrecenben a Fórum Bevásárlóközpont aulájában kezdődött, majd 2012. januárjában Pécsett és Győrött folytatódik a program.
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.