Alternatív energia - energia alternatívák - GovernEE projektnyitó konferencia

GovernEE projektnyitó konferencia

GovernEE projektnyitó konferencia

“Energiahatékony középületek Közép-Európa zöldebb jövőjéért” - GovernEE projektnyitó konferencia. Az energiabiztonság és a klímaváltozás problémájára vonatkozó erőfeszítésekben kiemelt szerepet kap az energiahatékonyság kérdésére. A pénzügyi válság és az európai gazdaság alulteljesítése következtében még hangsúlyosabbá vált a hatékony energiafelhasználásból származó nyereség fontossága. Az EU tagországok célja megtalálni a kevesebb energiafogyasztást eredményező leghatékonyabb módszereket. Mivel az önkormányzati és kommunális szektorok jelentős energiafogyasztók, illetve az energiaveszteségek jelentős része a középületek nem megfelelő fűtésrendszerének köszönhető, a figyelmet érdemes ezen épületek energetikai helyzetére fordítani.

Az Európai Unió által támogatott GovernEE projekt erre a problémakörre hivatott reagálni, levonva a tanulságot az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használatára vonatkozó eddigi kezdeményezések eredményeiből. A projekt konkrét célja a középületek és műemléképületek energiahatékonyságának javítása. A műemléképületek hangsúlyozása kiemelten fontos, hiszen
- nem történt jelentős előrelépés ezen a területen, holott a probléma a legtöbb európai várost érinti;
- a közintézményeknek gyakran történelmi épületek adnak otthont, így a felelős döntéshozók közvetlenül érintettek a probléma kezelésében;
- a megoldáshoz speciális szakértelemre van szükség, mivel sajátos jogszabályi követelményeknek kell megfelelni, valamint az elsődleges energiahordozókkal történő fűtés meglehetősen költséges;
- szembe kell nézni olyan társadalmi következményekkel is, mint pl. a lakók magas energiaárak miatti kitelepülése, holott az épületek megfelelő fenntartásához elengedhetetlen a lakók megtartása.

A GoverNEE (Good Governance in Energy Efficiency/ Jó Kormányzás az Energiahatékonyság Területén) projekt vezetője Hódmezővásárhely Önkormányzata. Az együttműködés partnerei: Quedlinburg városa (Németország), Burgenlandkreis (Németország), Prága 11. kerület (Csehország), Bologna városa (Olaszország), CETA - Elméleti és Alkalmazott Ökológiai Kutatóintézet (Olaszország), CERE - Megújuló energia, Energiahatékonyság és Környezetvédelmi Kutatóintézet (Ausztria)

Öt országból hét partner (öt önkormányzat és két kutató intézmény) döntött úgy, hogy összefog annak érdekében, hogy közös megoldást találjanak egy mindenkit érintő, ugyanakkor különböző adminisztratív, pénzügyi és jogi környezetbe ágyazott problémára. A projekt elsősorban nem a technológiai innovációra vagy csupán kapcsolati háló építésére illetve tapasztalatcserére fókuszál. A problémát a jó kormányzás szemszögéből közelíti meg. Azáltal, hogy a projekt a politikai szereplők döntéshozással, valamint tervezéssel kapcsolatos kompetenciáinak fejlesztését, valamint a döntéshozók társadalmi felelősségvállalásának erősítését helyezi a középpontba (ezek a jó kormányzás alapelemei), energiatudatos döntéshozással lehetőség nyílik fenntartható fejlődést elérni az energiahatékonyság területén.

A konferencia Hódmezővásárhelyen, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében kerül megrendezésre (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1.) 2010. november 3-án 10:00 kezdettel. A konferencia nyelve angol és magyar, szinkrontolmácsolás biztosított. Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze a vargaa@hodmezovasarhely.hu e-mail címre.style="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-0247853432262782"
data-ad-slot="2778301780">

Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.