Az energiatakarékos otthon

Az energiatakarékos otthon
Számtalan praktikus módszer létezik, mellyel a komfortérzet feláldozása nélkül tehetjük energia és így pénztakarékosabbá háztartásunkat. A legtöbb ilyen módszer nem is igényel jelentős pénzráfordítást, érdemes tehát végigvennünk lehetőségeket. Fűtésszámlánk csökkentése érdekében szigetelhetjük lakásunkat, gáz, olajkazán helyett alkalmazhatunk napkollektorokat, vagy hasznosíthatjuk a Föld hőjét. Áramfogyasztásunk csökkentése érdekében választhatunk energiatakarékos berendezéseket és takarékos izzókat. Áramzabáló légkondicionáló helyett hűvössé tehetjük lakásunkat természet barátabb módszerekkel is: árnyékolók, redőnyök felszerelésével. Napelemek és házi szélkerekek segítségével előállíthatjuk a szükséges áramot magunk is. A szélkerék és a napelem is egyfajta alternatív energia forrás.

Energiatakarékos fűtés:
Szigetelje le az ablakokat és ajtókat. A jó hőszigetelés a takarékosság kulcsa, némely rosszul szigetelt épületben a fűtési energia 70%-a megy veszendőbe. Éjszakára és otthonról való távollét idejére állítsa fűtését kisebb hőmérsékletre. Használjon hőszigetelő függönyöket az ablakokon.Rendszeresen ellenőriztesse a fűtőtesteket és a bojlereket. A tisztán tartott berendezések nagyobb hatásfokkal működnek. Zárja be a nem használt szobákat és kapcsolja ki a fűtést ezekben a helyiségekben.

Áramtakarékosság:
Kapcsolja le a lámpákat, ha nincs rá szüksége. Nap közben használjon természetes fényt, ahol csak lehet. Használjon energiatakarékos izzókat. Kapcsolja ki berendezéseit, ha nincsenek használatban, rengeteg energiát takaríthat meg így. A standby üzemmódban is van áramfelvétel! Új háztartási készülék vásárlásakor vizsgálja meg annak energiafogyasztását. Például egy A kategóriás hűtő harmad annyi energiát fogyaszt, mint a C. Okosan helyezze el a berendezéseket. A meleg fűtőtest, vagy a tűzhely mellett álló hűtő lényegesen több energiát használ, mint a hideg pincében álló. Árammal ne fűtsön! Az erőművekben, mert a villamosenergia megtermelése rengeteg környezetkárosító hatással jár.
Forrás: greenpeace.hu