Biodízel

Biodízel
A biodízel telítetlen zsírsavakból előállított metil észter.
Alapanyagai lehetnek a növényi olajok, állati zsiradékok és használt sütőolajok. Hazánk agroökológiai adottságai alapján a legfontosabb termesztett alapanyag a repce és a napraforgó lehet. A világ és az EU számos országában évtizedek óta alkalmazzák a biodízelt üzemanyagként, az előállítás és felhasználás gyakorlata kialakult.

A biodízel gyártása azt a célt szolgálja, hogy a hagyományos dízel motorokhoz illeszkedő üzemanyag keletkezzen, amely a gázolajhoz hasonlóan vagy ahhoz megfelelő arányban keverve járműveket vagy egyéb motorokat hajtson. A biodízel előnye, hogy az alapanyaga alternatív energiaforrás, így környezetbarát és újra megtermelhető.

A növényolaj átalakítás nélkül a modern dízel motorokban károsító hatás nélkül nem használható. Bár a dízelmotor feltalálója alapvetően növényi hajtóanyagot használt találmányához, a mostani modern motorok a gyári formájukban nem alkalmazhatóak növényolaj üzemanyaggal. Abban az esetben, ha mégis növényi olajat használunk gépjárműveinkben, a hatályos jogszabályok értelmében törvényszegést követünk el.

A legkedvezőbb tulajdonságú olajnövények közé sorolhatjuk a repcét, a napraforgót, a szóját és egyes pálmafajtákat. Az európai kontinensen az éghajlati viszonyokból adódóan elsősorban a repce és a napraforgó termeszthető. A repcéből és a napraforgóból kinyert olaj (triglicerid) közvetlenül is felhasználható motorikus üzemanyagként, ám ez bizonyos hátrányokkal is együtt jár: át kell alakítani a motorokat, a dízelhez képest magas az üzemanyag viszkozitása, megnő a motor fogyasztása, bonyolult a szabványosítása, az oxidációs katalizátor használata nehézségekbe ütközik, mert kellemetlen szagot bocsát ki.

Az elmúlt húsz év tapasztalata az, hogy a benzin ára nagyjából öt évente duplázódik. Egy hathatós bioüzemanyag politika kidolgozása, és megvalósítása nagyjából ugyanennyi időbe telik.