Energiabiztonság – előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz valamilyen energiatároló megoldásra

Energiabiztonság – előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz valamilyen energiatároló megoldásra

A legtöbb vállalat azonnali, a piaci árnál olcsóbb, és egyben stabil energiaellátási megoldások után kutat, ám ezek a nyersanyaghiány, a hosszú szállítási határidők, valamint a magas beruházási költségek miatt nehezen elérhetőek. A saját energiaforrás megtalálására és tárolására a most meghozott vezetői döntések hozzávetőleg féléves átfutással valósulhatnak meg, így bármilyen halogatás hatalmas üzleti kockázatot rejt. Fontos kiemelni még, hogy akkumulátoros tárolás nélkül a rendszerteljesítmény alapján megtermelhető megújuló energia akár 70 százaléka elvész.

A stabil energiabiztonsághoz jó alternatívát kínálnak a több mint 180 országban jelen lévő svéd Atlas Copco által fejlesztett ZenergiZe lítium-vas foszfát akkumulátoros energiatároló rendszerei. Használatukkal csökken a CO2 kibocsátás, mivel részben, vagy teljesen megújuló energiával is működtethetőek. A ZenergiZe berendezések a teljes életciklusukat tekintve jóval kedvezőbb megoldást nyújtanak, üzemeltetési költségük számottevően alacsonyabb, mint például az aggregátoroknak, ezen kívül csendesek és nincs jelentős karbantartási igényük. Többfunkciós kialakításuknak köszönhetően kombinálhatók az adott helyszínen elérhető energiaforrások, mint pl. aggregátor, napelempark, áramszolgáltatói hálózat. Az eszköz lehetőséget biztosít a megújuló energia tárolására, a rövid idejű nagyobb energiaigény-csúcsok támogatására, vagy feltöltött állapotban helyszínre szállított csendes áramforrásként is használható. Az első ZenergiZe berendezés már megérkezett Magyarországra.

„Véleményem szerint az energiatárolás szükségessége az elkövetkező években mindenkit el fog érni, lakások, házak, ipari és önkormányzati létesítményeken kívül további energiaközösségek jönnek majd léte, a megújuló energiába történő beruházás előfeltételeinek megteremtésére” – véli Beck Zoltán, a Wattmester Kft. ügyvezetője, az Atlas Copco készenléti aggregátorok és energiatároló berendezések hazai forgalmazója.

A jelenlegi gazdasági környezetben biztosnak látszik, hogy az energiatárolók iránti kereslet drasztikusan fog nőni a következő hónapokban, ugyanis, aki megújuló energiát használ, annak valamilyen módon tárolnia is kell azt. Ezt erősíti a kormány szándéka, mely szerint az időjárásfüggő erőműveknek a névleges teljesítmény 30 százalékának megfelelő energiát két órán keresztül tudniuk kell tárolni.

Már most rengeteg cég és energetikus keresi a piaci árnál olcsóbb energiaellátás lehetőségét, ehhez elengedhetetlen a megújuló energia felhasználásának növelése, és ez egyúttal magában rejti a tárolási megoldások szükségességét is. Mindazok érintettek, akik energiaigényes vállalkozást működtetnek, leginkább az ipari felhasználók, de idetartoznak a nagy adatközpontok, irodaházak, logisztikai központok vagy egyes állami intézmények.

ZenergiZe: többfunkciós, kombinálható modern energiatároló eszközök – ipari megoldás napelem és egyéb megújuló energia tárolásához

Egy idei új szabályozás értelmében a vállalatoknak minden újonnan telepítendő időjárásfüggő erőműegységhez (pl. napelem), energia tartalékot kell képezniük, erre is kulcsrakész megoldást adnak a ZenergiZe távoli felügyelettel ellátott akkumulátoros tároló rendszerei. Hazánk a napenergia kihasználhatóságot tekintve szerencsés adottságokkal rendelkezik, így ez a technológia kézenfekvő megoldás itthon, de kulcskérdés, hogy a felhős és a tiszta napsütéses ciklusok napon belüli sűrű váltása a hálózat stabilitását ne befolyásolja.

A ZenergiZe sorozat tökéletesen illeszkedik azokhoz a mobil alkalmazásokhoz is, amelyek folyamatos vagy jelentős elektromos energiaellátást igényelnek. Ideális toronydarukhoz, zajérzékeny helyeken tartott ünnepi eseményekhez, szabadban zajló filmforgatásokhoz és egyéb helyhez kötött alkalmazásokhoz, ahol a hálózati energia nem elérhető. A ZenergiZe szinkronizálható hálózathoz és további energiatároló berendezésekhez is.

Ezek az energiatároló rendszerek generátorokkal vagy megújuló energiákkal kombinálva használhatók hibrid energiamegoldás kialakítására építkezéseken, valamint mikrohálózatok létrehozására, kereskedelmi, ipari vagy közszolgáltatások biztonságos energiaellátására.

Az első itthoni típus a Wattmester Kft.-nél megtekinthető, illetve működés közben ki is próbálható, Try&Buy jelleggel bárki tesztelheti a saját telephelyén.

A Wattmester Kft. 1999 óta a biztonsági áramellátás meghatározó hazai szereplője. Fő tevékenységként szünetmentes és generátoros áramellátó rendszerek, valamint IT géptermek építésével foglalkoznak. A telepített megoldások megbízható működésének záloga az egyedi igényeknek megfelelő megoldás tervezése, a beépített berendezések minősége, az illesztett felügyeleti rendszer kiválasztása, valamint a berendezések karbantartása. A szervizelési és karbantartási feladatokat a cég saját, gyári képzésekkel rendelkező dolgozói látják el.. Ügyfeleik közé tartoznak ipari végfelhasználók, bankok, távközlési és szolgáltató központok, áruházak, kórházak. Berendezéseiket épp úgy megtaláljuk az állami intézményeknél, mint az elektromobilitásban Magyarországon meghatározó szerepet betöltő koreai vagy más európai autóipari cégeknél is.

Sajtókapcsolat:
Dobre Kinga (tel:06-20-9661-699, e-mail: kdobre@wattmester.hu )