Európai Mobilitási Hét 2017

Európai Mobilitási Hét 2017
Európai Mobilitási Hét 2017: Növekvő környezettudatosság a közlekedésben Németországban és Európában – az utazók 70 százaléka a távolsági buszos közlekedést választja az autó helyett.

Bepillantás publikálás előtt álló kutatási eredményekbe: a német IGES és IFEU felmérései a távolsági buszközlekedés társadalomra és fenntarthatóságra gyakorolt hatásairól

A FlixBus német utasainak 70 százaléka hosszabb utakon előnyben részesíti a buszt, még akkor is, ha egyébként hozzáférne autóhoz

Zöld utazási lánc: az európai utasok háromnegyede fenntartható mobilitási lehetőségeket használva jut el a FlixBus megállóhelyeire

A legmagasabb öko szabvány az iparágban: EURO6 a távolsági buszszektorban
Globális klímavédelem: a FlixBus utasainak 10 százaléka önkéntesen kompenzálja buszos utazásának CO2 kibocsátását

München/Budapest, 2017.09.22. – A 2017-es Európai Mobilitási Hét alkalmából két német kutatás elsődleges eredményei kerültek nyilvánosságra a távolsági buszok társadalomra és fenntarthatóságra gyakorolt hatásairól. A német IGES és IFEU (Energetikai és Környezetvédelmi Kutatóintézet) a FlixBus-szal is együttműködött a felmérés során, amelyben 3577 interjúalanyt kérdeztek (IGES) és 483 buszt vizsgáltak meg (IFEU). A két tanulmány részleteit október közepén publikálják majd.

Miközben a károsanyag kibocsátással kapcsolatos botrányok megrázzák az autóipart, az alternatív mobilitási lehetőségeket kínáló cégek, mint a FlixBus folyamatosan növekednek. A 2013 óta működő FlixBus a távolsági buszpiac megreformálásával járul hozzá a tömegközlekedés és a nemzetközi mobilitási lehetőségek színesebbé tételéhez. Az egykori startup a gyakori csatlakozások biztosításának és az Európa-szerte növekvő hálózatának köszönhetően megváltoztatta a kontinensen élők utazási szokásait.

A “FlixBus hatás”: az utasok 70 százaléka akkor is a buszos közlekedést választja, ha egyébként hozzáférne autóhoz is
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet tölt be az utazók közlekedési lehetőségekről való döntései során. Az IGES első eredményei alapján az utasok közel 20 százaléka környezetbarát jellege miatt választja a távolsági buszos utazást egyéb lehetőségekkel szemben. A FlixBus-szal utazók 70 százaléka rendelkezik legalább alkalmi hozzáféréssel autóhoz. „Az emberek egyre inkább a közösségi közlekedési alternatívák felé fordulnak. Hiszünk abban, hogy mi is hozzájárulunk a mobilitási minták fenntarthatóbb irányába történő elmozduláshoz. Azok az utazók, akik a FlixBus-t választják a saját autóval történő közlekedés helyett, valóban támogatják a klímavédelmet. Büszkék vagyunk arra, hogy szolgáltatásunk révén figyelmet irányítunk a zöld, környezettudatos utazási lehetőségekre.” – mondta el Bettina Engert, a FlixBus vállalati kommunikációs igazgatója.

Zöld közlekedési lánc ajtótól ajtóig, fenntarthatósági normák az iparágban
Helyi kis- és középvállalkozásokkal együttműködésben a FlixBus 1200 zöld távolsági buszt működtet. A független IFEU tanulmány alapján a FlixBus német flottájának több mint 80 százaléka megfelel az EURO6 normáknak. A modern járműveknek és a magas buszkihasználtságnak köszönhetően a FlixBus az egyik legkörnyezetbarátabb utazási módot biztosítja az autókhoz, illetve a repülőkhöz és vonatokhoz viszonyítva is. Egy nemzetközi utasok körében végzett kérdőíves felmérés alapján a FlixBus-t használók háromnegyede gyalog, biciklivel, vagy egyéb közösségi közlekedési lehetőséget igénybe véve jut el a távolsági buszmegállókba. 40 százalék a helyi tömegközlekedést választja, 20 százalék pedig gyalog megy a felszállóhelyre.

Több mint 3 millió FlixBus felhasználó kompenzálja az utazása során keletkező CO2 kibocsátást
A FlixBus lehetővé teszi az utazás közben keletkező CO2 kibocsátás kompenzációját a foglalási folyamat során. Együttműködésben az atmosfair-rel a vállalat precízen kiszámolja az utazásonként egy főre jutó CO2 kibocsátás mértékét, és lehetővé teszi, hogy az utasok a foglalás során egy gombnyomással ellentételezzék azt. A klímavédelmi hozzájárulás 1-3 százalékkal növeli meg a jegyárat. Az évi 30 millió FlixBus utas körülbelül 10 százaléka dönt úgy, hogy kompenzálja a CO2 kibocsátását. 2017-ben a klímavédelmi hozzájárulásokkal a FlixBus az ENSZ által akkreditált és arany minősítéssel kitüntetett atmosfair “energiahatékony kályha” projektet támogatja Ruandában.

Az Európai Mobilitási Hét és az Európai Autómentes Nap alkalmából a FlixBus kihívást kezdeményezett, amelyben arra kérte 1.5 millió Facebook követőjét, hogy tegyék zöldebbé a bolygót és osszák meg aktivitásaikat a közösségi médiában #GoGreenChallenge címkével. A legjobb kezdeményezések kivitelezői között egy évre szóló utazási lehetőséget sorsol majd ki a FlixBus 5000 euró értékben.
További információ: flixbus.hu