Geotermikus hőszivattyú

Geotermikus hőszivattyú
A környezettudatos megoldások napjainkban már az építkezéseknél sem kerülhetők ki. Egyre több szabály szigorítja és szűkíti le a lehetőségek körét az energiafelhasználás tekintetében. A fűtési rendszereknél a geotermikus hőszivattyúval eleget tehetünk a szigorú feltételeknek is, hiszen környezetbarát módon, magas hatásfokkal és alacsony költségekkel üzemelő rendszerről van szó.

A geotermikus hőszivattyú a talajból veszi fel az energiát, kiválóan hasznosítja a föld hőjét. Az ilyen elven működő fűtési rendszer a talaj állandó hőmérsékletét használja fel ahhoz, hogy mind a fűtés, mind a hűtés költségeit csökkentse, valamint hatékonyabbá is tegye ezeket. A geotermikus energiát a talajba helyezett szondák gyűjtik össze, melyeket függőlegesen és vízszintesen is el lehet helyezni a terület adottságaitól függően. Ha vízszintesen szeretnénk őket elhelyezni, elég nagy helyigénnyel kell számolnunk. Kb. 3-szor akkora területre lesz szükség, mint amekkora a felfűteni kívánt kívánt terület nagysága. A függőleges elrendezésnek ezzel szemben nemcsak az az előnye van meg, hogy helytakarékosabb, de mivel mélyebben ereszkedik le a talajban, egyenletesebben is biztosítja a hőt, mint a talaj felszíne alatt kiépített rendszer, aminek teljesítménye nagyban fog függni a külső hőmérséklettől is.

A geotermikus hőszivattyú nagy előnye, hogy mivel nem égéssel üzemel, működése során nincs égéstermék és füstgázok sem keletkeznek. Áramfogyasztása alacsony, hiszen csak a keringető rendszer működéséhez, valamint a gáz sűrítéséhez és párologtatásához használ fel villamosenergiát. Maga a hőtermelés tehát nem áram segítségével történik.

Éppen ennek köszönhető, hogy költséghatékonyan tud üzemelni, főleg, ha napelemes rendszerrel kombináljuk. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nemcsak a fűtést, de a nyári hőségben otthonunk hűtését is biztosíthatjuk vele, azaz légkondicionálóként is használhatjuk.

és 2 darab 2000 karakteres cikk dugulás témában