Hisztérikus izzófelvásárlás

Hisztérikus izzófelvásárlás
Az egyik legnagyobb fénycsőgyártó tartott előadást az energiatakarékos lámpákról, amiből kiderült, hogy valóban másfajta fényt nyújtanak, mint elődeik, de ez nem feltétlenül baj: a márkás termékeket már nehéz megkülönböztetni a hagyományos izzóktól, de az olcsó modellek lejáratják az egész iparágat.

Az energiatakarékos fényforrásokat egyebek közt arról lehet megismerni, hogy alig van hőkibocsátásuk: fejlettebb technológiájuknak hála az elektromosságot nem fűtésre, hanem világításra használják el, ehhez képest a Be Light bemutatótermének alagsori előadójában olyan fullasztó meleg volt a sok kompakt fénycső között, mint Gordon Ramsay sütőjében.

Az Osram azért szervezett sajtótájékoztatót, hogy eloszlassa a kompakt fénycsövekkel kapcsolatos félreértéseket: a meghívóból arra lehetett következtetni, hogy a bizonyítási eljárás során kiderül, az új termékek meleg fényt adnak méghozzá azonnal, és egyébként meg hatékonyabban mentik meg a világot, mint Bruce Willis legjobb két és fél órája alatt.

Az előadást Bittera Miklós, az Osram ügyvezető igazgatója nyitotta, aki nem kertelt, és belevágott a közepébe: felhívta a figyelmünket arra, hogy a fejünk fölött világító, épp elhalványuló lámpatestek kompakt fénycsövek. Ennek két okból volt jelentősége: egyrészt, mert a fény kellemes, meleg volt, nem úgy mint a régebbi kompaktok esetében, és egy viszonylag új, bár drága technológia lehetővé tette a fényerő szabályozhatóságát is.

A szakember elmondta, hogy a volfrámszálas izzóról a kompaktokra történő átállással évente 40 tWh energia takarítható meg az Európai Unióban, ami Románia teljes fogyasztásának felel meg. Közel 15 millió tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás és körülbelül két és fél paksi atomerőmű építése spórolható meg a közösségen belül. Egy átlagos háztartás villamosenergia-fogyasztása meg 15 százalékkal csökkenhet az intézkedés hatására (a másik nagy lehetőség a háztartási berendezések készenléti üzemmódjának a megszüntetése, ami hasonló eredményekkel kecsegtet).

Bittera Miklós elmondta, meglepte őket, hogy az emberek hirtelen elkezdtek beszélni a fényforrásokról, hiszen eddig csak vásárolták a termékeket, de nem kérdeztek róluk. A szakértő szerint a kompaktokkal kapcsolatos negatív előítéletek elsősorban a nagy számban megtalálható, silány minőségű, garancia nélküli termékekre vezethetők vissza, de a márkás kompaktok szinte minden tekintetben képesek felvenni a versenyt a volfrámizzókkal.

Nagy János, az MEE Világítástechnikai Társaság elnöke elmondta, hogy a nagy áruházak tehetők felelőssé a negatív előítéletekért, mert azok a legalacsonyabb árkategóriában megbízhatatlan termékeket árulnak, ami „óriási bűn”. Nagy János szerint a három nagy európai márka (az Osram, a GE-Tungsram és a Philips) megbízható, jó termékeket gyárt, aki ezekből vásárol, nem csalódik.

Kiderült az is, hogy a magyar piac a némettel és az osztrákkal együtt meglehetősen hisztérikusan reagált a hagyományos izzók kivonására: óriási felvásárlás indult, jelentősen megnőtt a volfrámszálasok forgalma, miközben a többi európai államban visszaesett a kereslet. Magyarországon 24 százalékos volt a növekedés júniusban januárhoz képest, Ausztriában 113 százalékos, miközben Svájcban és Nagy-Britanniában 23 százalékos visszaesést mértek.

Pedig egy minőségi kompakttal, ami valóban kihúzza a papíron vállalt üzemidőt, a magasabb kezdeti befektetés ellenére is elég sokat spórolhat a vásárló. Kaptunk egy meglehetősen jó kalkulációt is: ebből kiderült, hogy a 100 wattos volfrámszálas 15 ezer óra üzemidő alatt 68 ezer forint kiadással jár: 15 izzó szolgálja ki magát a jelzett időszakban, az áramfogyasztás miatt meg körülbelül 67 ezer forintos villanyszámlát generálunk. Kompakt fénycsőből ideális esetben egy is kibírja a 15 ezer órát, ráadásul a fogyasztás költsége is csak 15 ezer forint, így összesen csak 17,5 ezer forintot kell fizetnünk a körülbelül 10-15 éves használat alatt. Márpedig ez ötvenezer forint megtakarítást jelent egyetlen lámpán.

Persze nem mindegyik típus bír ilyen kiemelkedő képességekkel, az azonnali fényerő, a 15 ezer órás élettartam, a félmilliós kapcsolási szám és az öt év garancia az Osramnál is csak a Dulux Superstar-családra vonatkozik, az elérhetőbb Dulux Value csak hatezer órát, valamint tízezer felkapcsolást bír, és csak egy év garanciát adnak rá. Az Osram mindenesetre elég régi játékos a piacon, 1985-ben ez a vállalat alkotta meg az első hagyományos foglalatba csavart, elektronikus előtéttel egybeépített fénycsövet, a minőségi termékek manapság mind erre az elvre épülnek.

Nagy János, az MEE Világítástechnikai Társaság elnöke elmondta, hogy a kompaktokat használva sokan panaszkodnak a volfrámszálasokétól eltérő fényérzetre. Műszerekkel nehezen bizonyítható különbségről van itt szó, amit azonban sokan mégis éreznek, látnak. A szakértő szerint a jelenség valós, oka pedig az, hogy a kompaktok a hagyományos izzókkal szemben diffúz, szórt fény bocsátanak ki, amitől kevésbé mélyek az árnyékok, kevésbé kontrasztos a megvilágítás. A vizuális komfortérzet tehát valóban más, függetlenül attól, hogy a műszerek valóban ugyanakkora fénykibocsátást mérnek.

Még nagyobb baj van az olcsó termékekkel, amik valóban kevesebb fényt bocsátanak ki a dobozra írtnál, ezért mindenképp érdemes a márkás fénycsöveket vásárolni. Bár az EU 2010. szeptemberétől szabályozni kívánja ezt a kérdés, addig még előfordulhat, hogy a filléres kínai lámpák kevesebbet adnak, mint amennyit állítanak magukról.

Kiderült az is, hogy valóban lehet különbség a kompaktok és a hagyományos izzók színvisszaadása között: az izzólámpa fényének eloszlása ugyanis folytonos, míg a kompaktoké vonalas, azaz bizonyos frekvenciatartományokban gyengébben teljesítenek, bizonyos színek egyszerűen hiányoznak. Papíron ugyan nincs különbség, de az emberi agy mégis érzékel némi eltérést, persze minél márkásabb a termék, annál közelebb van a látott kép a hagyományos izzóéhoz.

A legnagyobb probléma azonban az adatok megbízhatatlansága. Az ellenőrzés hiánya miatt ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a fénycső dobozára írt értékek köszönőviszonyban sincsenek a valódi tulajdonságokkal. Bár a szabályozás szigorú, ellenőrzés gyakorlatilag nincs, ezért két, látszólag tökéletesen megegyező paraméterekkel bíró kompakt közül az egyik kellemes meleg fényt adhat, a másik meg bonctermek varázsol a nappaliból.

Végül szóba kerül a környezetvédelem is. Mert szép dolog, hogy a kompaktok kevesebbet fogyasztanak, higanytartalmuk miatt mégis óriási kockázattal járnak, ha a szemétbe dobjuk őket. Bár egy lámpában csak 2-3 mg higany található, tehát egymillió fénycsőben is csak két-három kiló, egy kispohárnyi, mégis komolyan terhelhetik a környezetet, ha elhasználódás után a vásárló nem szállítja el az áruházak többségében megtalálható gyűjtők valamelyikébe. Hiába hoz ugyanis komoly környezetvédelmi döntést az EU, aki spórol a vásárlásnál, és felelőtlenül eldobja a használhatatlan fénycsövet, az talán többet árt a természetnek, mintha hagyományos izzót használt volna.