Lakások értéknövelése - alternatív energia

Lakások értéknövelése alternatív energiák alkalmazásával

Lakások értéknövelése alternatív energiák alkalmazásával

2004 május óta hazánk is tagja az Európai Uniónak és mint tagállamnak kötelezően be kell tartani az ott hozott törvényeket. A rendelet az épületek energiafelhasználásának követelményrendszerével foglalkozik. Lényege, hogy az épületekről energetikai tanulmányt kell készíteni. Az épületek építésekor, eladásakor vagy bérbe adásakor a lakás értékbecslésekor jelentős szerepet játszik a lakás energiafogyasztásának tanúsítványa. Éppen ezért az alternatív energiák alkalmazása az épület értékét jelentősen növeli. Új lakás építésekor, használt lakás felújításakor feltétlenül érdemes mérlegelni napkollektor, hőszivattyú, biomassza tüzelés alkalmazását.
 
A Nap sugárzását napkollektorokkal hasznosíthatjuk, amely a sugárzó energiát hővé alakítja. Ezt a hőenergiát leggyakrabban használati melegvíz fűtésére használjuk fel, de alkalmas lakóházak fűtés rásegítésére, medencék vízének felmelegítésére is. Egy családi ház használati melegvíz készítéséhez 2 db kollektort szükséges felszerelni 4-5 m2 felülettel. A tároló bojlerban van beépítve a fűtőcső, amely a bojlerban lévő használati melegvizet felmelegíti. A rendszer automatikusan működik, a keringtető szivattyú akkor működik, és hasznosítja a Nap energiát, ha a kollektorban lévő közeghőmérséklet magasabb, mint a bojlerban lévő víz hőmérséklete. Egy ilyen rendszer beruházási költsége 450-800 e Ft közé tehető. A napkollektoros rendszer az éves viszonylatban képes a szükséglet 60-65%-át előállítani, ami a költségmegtakarítást is jelenti. Jelenlegi energiaárakkal 20-80 e Ft (földgáz, házt.vill.) éves megtakarítással lehet számolni. A napkollektoros rendszer, karbantartást szinte nem igényel, tartós és hosszú élettartalmú (20-30 év).
 
A családi házaknál a másik elterjedt alkalmazási rendszer a hőszivattyú. A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, melegvizet előállítani. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a Föld, a Levegő, és a Víz által eltárolt napenergiát hasznosítva. A geotermikus hőszivattyú például a Föld (talaj, talajvíz) és a ház belső terei között szállít hőt. A hő szállításához folyamatosan elektromos energiát kell a rendszerbe táplálni. A hőszivattyú előnye, hogy egy berendezéssel megvalósítható az épület fűtése, hűtése és használati melegvíz előállítása. Figyelni kell arra, hogy a hőszivattyú 35-40 °C-os fűtési melegvizet tud előállítani, a hűtővíz hőfoka 15-18 °C. A leggazdaságosabb, és a legjobb komfort érzetet előidéző megoldás a falfűtés szükség esetén mennyezetfűtéssel kiegészítve. A hőszivattyú egész évben képes közvetlen módon kiaknázni a Nap energiáját, nincs környezet szennyező hatása, biztos energiaforrás a Föld hője. A Hazánkban több típusú hőszivattyú közül lehet választani, egyes típusok tudnak fűteni-hűteni, és HMV -t előállítani, mások csak fűteni, és HMV -t előállítani. A hőszivattyús rendszer beruházási költsége 2-4,5 m Ft közötti a hőkinyerés módjától függően.

Forrás:Jagasics János

Lakáshitelstyle="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-0247853432262782"
data-ad-slot="2778301780">

Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.