Passzívház fedések

Passzívház fedések
Mivel a passzívházak tetőfedése általában a hőburkon (tervezett hőszigetelő héjon) kívül esik, tulajdonképpen szinte mindegy, hogy milyen tetőfedő anyagot alkalmazunk. A kiválasztás szempontja inkább legyen pusztán műszaki (adott tetőformához a legmegfelelőbb fedési rendszert válasszuk), és természetesen esztétikai!

Mégis mire figyeljünk a tetőfedő anyag kiválasztásakor?
1. Előny lehet, hogy a választott tetőfedési rendszerbe könnyen be lehessen integrálni a passzívházunkhoz tervezett napkollektort vagy napelemet.
2. Ha már passzívházat építünk, válasszunk olyan tetőfedő anyagot (minden más építőanyagra igaz), amelynek az előállítása a fenntartható fejlődés figyelembevételével – minimális energiafelhasználással és környezetkárosítással, esetleg újrahasznosított anyagok felhasználásával – készült.
3. Ha a héjazat a hőburkon kívül esik, felesleges lehet a jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező tetőfedő anyag alkalmazása (zöld tető, nádtető, hőszigetelt panelek stb.).
4. Ha a héjazat (vagy annak egyes elemei, pl.: tetőablak, felülvilágító stb.) a hőburokkal szerves egységet alkotnak, ügyelni kell a tervezett hőszigetelési érték megtartására. Ilyen esetekben mindenképp javasoljuk a jól átgondolt építési rendszerek alkalmazását az egyedi megoldások helyett.

Hatékony energiafelhasználás a tetőtérben
Felmelegedés ellen évi 1200, téli lehűlés ellen évi 800-1100 órányit védekezünk, a köztes 6500 óra alatt a napsugárzás által szállított energia hasznosítása a célunk. A hatékony energiafelhasználás szempontjából a magas minőségű tetőtéri ablakok kombinációi nemcsak igen jó hőszigetelő képességet tanúsítanak, hanem még a (napsugárzásból) a passzív energia kinyerésére is alkalmasak. Télen az alacsony hőveszteségű ablakok gondoskodnak a meleg benntartásáról. A napból származó energianyereség érdekében azonban lehetővé kell tenni a napsugárzás bejutását a helyiségbe, így pozitív hőháztartás biztosítható az épületben költségráfordítás nélkül. Éjszaka a belső rolókat vagy a külső redőnyöket a naplemente előtt le kell engedni ahhoz, hogy ez a szoláris nyereség megmaradjon.

Nyáron a megfelelő hőérzet érdekében ki kell zárni a melegítő napsugarakat, illetve csökkenteni kell azok hatását. Ezekben a hó napokban az alacsony napenergia-átbocsátású megoldások kedvezőek. Árnyékolás nélkül a belső tér hőmérséklete nappal gyorsan nő. A megfelelő közérzet érdekében fontos minden tetőtéri helyiséget védeni a túlmelegedéstől. Legegyszerűbben az ablakokra szerelhető árnyékolók segítik a hő- és fényszabályozást.

Tetőablakot a passzívházba – de hogyan?
Passzívház építésekor a tetőablakoknál (mint a tetővel kapcsolódó többi szerkezetnél) is körültekintően kell tervezni! A vezető tetőablakgyártók kínálatában megtalálható beépítő termékekkel kombinálva a tetőtéri ablakok szinte bármely U-érték elvárásnak megfelelnek. Ilyenek a hőszigetelő keretet és alátétfóliát tartalmazó csomagok, a süllyesztett burkolókeretek (a beépítés során az ablak mélyebbre süllyed a tetőszerkezetbe, ami nemcsak az ablaktok és a tető közötti csatlakozásnál előforduló hőveszteséget csökkenti, de harmonikusabban illeszkedik a tetőbe).

A teljes szerkezetre 0,82 W/m2K U-érték érhető el az extra energiatakarékos üvegezésű tetőtéri ablakokkal – kombinálva a beépítő termékekkel.

A német Passivhaus Institut (Passzívház Intézet) az ablakoknál 0,8 W/m2K-es UW-értéket ajánl nemcsak energiatakarékossági szempontokból, hanem a beltéri komfort megteremtése érdekében is. A vezető tetőablakgyártók egyes típusai (extra energiatakarékos üvegezésű ablakok) megfelelnek a szigorú elvárásoknak.
Forrás: amiotthonunk.hu