Érdekes videók az alternatív energiák felhasználásának köréből

A fotovillamos napkollektoros rendszer

A mai napkollektoroknál már léteznek sokkal jobb hatásfokú rendszerek is ilyen a : fotovillamos napkollektoros rendszer.


Sörkollektor házilag

A sörkollektor,egy házilag készített, sörös doboz abszorberrel ellátott, légkollektor. A sörkollektort bárki elkészítheti házilag,ám az építésén során törekednünk kell az időtállóságra,hiszen a kollektort nem 1-2,hanem 10 évre készítjük.

A sörkollektor alap működési elve a következő. Egy téglalap alakú keret két végébe, két dobozt építünk,amelyeket légmentesen záró, sörös dobozokból készített csövekkel kötünk össze. Ezeket ezután hőelnyelő festékbevonattal látunk el,amely elnyeli a napsugárzást.

A sörkollektor működéséről még meg kell említeni a következőt. A kollektor a napból érkező UV, infra, és látható fény-sugárzást alakítja át meleg levegővé. Ezáltal működik szórt fény, tehát vékonyabb felhőzet esetén is,igaz kisebb hatásfokkal. Természetesen esőben, éjszaka, illetve vastag felhőzet esetén nem működik, épp úgy ahogy a nagyon drága gyári napenergiát hasznosító rendszerek sem.


Építsünk napkollektort

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület ezúton hívja meg Önt ez évi záró kollektorépítő programjára, mely a Zdruzenie SEPARE egyesülettel közös szervezésben, a Melléktermékek, mint energiaforrások c. projekthez kapcsolódva kerül megrendezésre az Esztergom-búbánatvölgyi Ökoházban.

Cím: Esztergom Búbánatvölgy 2500, Zamárd u. 11275 hrsz.

A délelőtti részben szakmai, technikai, tapasztalati előadások zajlanak, melyet gyakorlati bemutatóval és szakmai gyakorlattal teszünk kézzelfoghatóvá a nap második felében.
Időbeosztás: 9:00 – 12:00 elméleti rávezetés, szakmai alapok
12:00 – 12:30 szervezők által biztosított büféebéd
12:30 – 15:00 műhelymunka (kollektor-építés fázisai)

És a tavalyi felvétel:

A kollektor-építő tanfolyamon a résztvevők számára biztosítjuk:
- CD-lemezen összeállított információs-csomagot az előadások anyagával, mellékletekkel, katalógusokkal, méretezőkkel, hasznos digitális kiadványokkal (eszmei értéke 25.000,- Ft)
- kollektor-megépítéséhez szükséges eszközök, anyagok listáját, árjegyzékét és beszerzési forrásait
- gyakorlati részben felhasználásra kerülő alapanyagokat; valamint a büféebédet
- kollektor-építéshez a szükséges technikai feltételeket
A workshop nonprofit jellegű. Az alapköltségek fedezésére és programunk fenntartásához kérjük

7.000,- Ft-os hozzájárulással támogassa szervezetünket. Ennek rendezésére a helyszínen van mód. A programon történő részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet kitöltött jelentkezési lap visszaküldésével tud megtenni. A jelentkezési lapokat a ledzenyi.andras@kornyezetkultura.hu , ill. a 33/400-150-es faxszámon tudjuk fogadni. Ingyenes parkolási lehetőség biztosított az Ökoház
parkolójában.
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.