Energiatakarékos fűtőpanel

Energiatakarékos fűtőpanel
Az energiatakarékosság a fűtésben sokaknál még mindig nem foglalja magában az elektromos fűtési lehetőségeket. Pedig a ma forgalomban lévő fűtőpanelek szinte már köszönőviszonyban sincsenek azokkal a régi készülékekkel, melyekkel luxus volt a fűtés, hiszen megállás nélkül pörgették a villanyórát. Ezek az elektromos fűtőpanelek már valóban energiatakarékosak, modernizált megjelenésüknek köszönhetően pedig nem holmi ormótlan kellékei a lakásoknak, hanem akár a helyiségek díszítőelemei is lehetnek.

Az elektromos fűtőpanelek működhetnek konvekciós elven, de vannak olyan típusok, melyeknél a konvekciós és az infra fűtés egyetlen készülékben valósul meg. A konvekciós elven működő elektromos fűtőpanelek alján beáramlik a hideg levegő, ami a panel belsejében felmelegszik, majd a felső nyílásokon keresztül a helyiség légterébe kerül. Mivel sem ventilátor, sem izzószál nem található a panelben, ezért nem égeti a port, nem ártalmas a légzőrendszer számára, ezért is tartozik a legtisztább fűtési módok közé.

Az elektromos fűtőpanel nagyon magas hatásfokkal – szinte 100%-ban – alakítja hővé az elektromos energiát, fogyasztása pedig sokkal kisebb, mint az izzószállal működő készülékeké. Költséghatékonyságának alapfeltétele a jó szabályozhatóság, ez teszi lehetővé, hogy a panel csak akkor üzemeljen, amikor valóban szükség van rá, ellentétben a megállás nélkül működő hagyományos fűtőtestekkel.

Az elektromos fűtőpanel bárhova szerelhető, ahol van áramforrás. A padlótól 15-20 cm-re javasolt a rögzítése. Telepítéséhez nem kell komplett fűtési rendszert kiépíteni, mégis gondoskodhatunk vele akár az egész ház felfűtéséről.