Hőszivattyús fűtés – napelemmel

Hőszivattyús fűtés – napelemmel

Mi is az a hőszivattyú és hogyan működik?
A hőszivattyú olyan, kompresszorral rendelkező fűtő és hűtő berendezés. Minden hőszivattyúnak van egy beltéri és egy kültéri egysége. A két részt csővezetékpár köti össze, amelyben nemes gáz szállítja a fűtéshez, hűtéshez szükséges energiát. Ennek beltéri egysége azonban nem a nappaliba kerül, hanem a gépészeti helyiségbe, kinézete és működése hasonlít egy kazánéhoz: meleg vízzel látja el az épület fűtési rendszerét. Üzemeltetése a hűtőgép elven alapul, hiszen hőt von el a levegőből, a vízből, vagy a talajból, és az így megtermelt hő hőmérsékletét megemelve vagy lecsökkentve juttatja el a lakóhelyiségekbe. Lehet tehát vele hűteni, fűteni, és meleg vizet előállítani.

Milyen hőszivattyú típusok léteznek
Levegő-víz hőszivattyú: legfeljebb -15 °C, EVI kompresszorral -25 °C -ig.
Víz-víz hőszivattyú: vízbe süllyesztett csövek, zárt csőregiszter; két kutas rendszer.
Talajkollektoros hőszivattyú: vízszintes csövek 1,5 -2 m mélyen fektetve a talajba.
Szondás hőszivattyú: függőleges, akár 100 m mélyre fúrt szondák.


Milyen ingatlanba érdemes hőszivattyút telepíteni?
Általában az új építésű családi házak felelnek meg a következő a paramétereknek ott, ahol alacsony az energia felhasználási arány a gazdaságos fűtéshez és hűtéshez. Mivel a korszerű energetikai mutatókkal rendelkező ingatlan már egy nagyon jelentős beruházás, ezek után csekélynek mondható a 3-5 milliós hőszivattyús beruházás.

  • kiváló falazat és tető hőszigetelés
  • kiváló minőségű nyílászárók
  • épület átgondolt tájolása
  • elektromos hálózat

És itt jön képbe a napelem
A napelemes rendszerek telepítése hatékony megoldás lehet azokon a területeken, ahol nincs kiépítve a lakossági gázszolgáltatás. A napos hónapok száma miatt folyamatos energiaforrásnak nem tekinthető a napelemes rendszer, de hőszivattyús rendszerrel történő kombinálása már igen hatékony lehet, és erre már vannak tökéletes megoldások. A napelemek által megtermelt villamosenergia részben vagy egészben megtáplálhatja a hőszivattyús rendszert, így a megfelelő intelligens vezérléssel elérhető, hogy az előre beprogramozott téli és nyári hőmérsékletekkel nem is észlelhető, hogy működik a fűtés vagy a hűtés. Napjainkra a napelem + hőszivattyú rendszerek tökéletes szimbiózisban üzemeltethetőek.