Passzívház

A passzívház
Az energiabarát passzívház majdnem egy energiamentes ház, melyet passzív napenergia fűt. Gyakorlatilag magától gondoskodik a kellemes hőmérsékletről, még a napban szegény télben is. A tartalékfűtés ritkán kapcsol be és 500W energia fogyasztásával akkor is csak annyi energiát fogyaszt, mint egy kávéfőzőgép. A passzívház egy olyan épületet jelent, melynek belső klímája télen nyáron kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül.

Az épületnek optimális összhangban kell lennie a fal, a padló, a tető és az ablakok hőszigetelő képességének, az épületek tájolásának az alkalmazandó anyagok minőségének, a belső higiénikus klímát előállító állandó friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárásnak, valamint a természetből nyerhető egyéb energiaforrások kihasználásának (pl. napenergia, szélenergia). Az isorast energiabarát passzívház ezzel csak kis mennyiségű környezetszennyező CO2 -t bocsát ki és lakója számára fűtőköltséget takarít meg.

A passzívház rendkívül egyszerű fizikai törvények alapján működik, az üvegházhatásra alapozva nyerik a hőenergiát a nagy méretű, elsősorban déli ablakfelületeken bejutó napenergia felfűti a lakóhelyiségeket. Annak érdekében, hogy az így nyert energia minél tovább a házban maradjon, jelentős vastagságú hőszigetelés öleli körül a házat – minden irányból.

A passzív házak hőszigetelésénél nagyon fontos követelmény, hogy a szigetelés összefüggő legyen, az épületen ne legyenek hőhidak, különben a passzív ház energiatakarékosságának hatásfoka nagy mértékben lecsökken. A kifelé áramló hőveszteséget minimálisra csökkenti, a beáramló napenergiát pedig maximálisan kihasználja. A melegnek a „termikus” burkon történő kiáramlását tökéletes hőszigeteléssel, légzárással, a hőhidak teljes kiküszöbölésével és a kompakt épületformával akadályozzuk meg. Passzívház definíciója: az épület 15 kWh / m2 / év energiánál többet nem fogyaszt, passzívház minősítéssel rendelkező anyagokból épül.
Forrás: isorast.passzivhaz.info

A hagyományos téglaszerkezetű épületek 300 – 400 kWh / m2 / év energiát használnak fel. Ebből következik, hogy az isorast passzívház a hagyományos épületszerkezetekhez képest 80 – 90 % energiát takarít meg.

Milyen előnyei vannak egy passzívháznak?
– Költségtakarékos azáltal, hogy hatékonyan hasznosítja az ingyen energiákat.
– Környezetvédő azáltal, hogy zömében megújuló energiát használ.
– Télen-nyáron állandó hőmérsékletű, jó levegőjű és pormentes lakótér.