Szélenergia

Szélenergia
A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban.

A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. A szélturbinákat ma már ipari méretekben, nagy csoportokban is felhasználják szélfarmjaikon a nagy áramtermelők, de nem ritkák a kis egyedi turbinákat működtető telepek sem. Nagy előnye, hogy nem környezetszennyező és alkalmas hálózatba integrálható elektromos áram termelésére.

A szélturbinák közös jellemzője a magas műszaki színvonal, a rendkívül megbízható működés és a csekély karbantartási igény. A jelenlegi gyors növekedés ellenére a szélenergia jövője koránt sem garantált. Bár már 50 országban van szélerőmű, a fejlesztések leginkább csak néhány országnak köszönhetőek (Németország, Spanyolország és Dánia). A többi országnak még nagyon sokat kell tennie szélenergiai iparuk fejlesztésében annak érdekében, hogy a globális célokat elérhessük.

Magyarországon sok igény merül fel a szélerőművek létesítésére, azok létrehozása esetén alapfeltétel kell, hogy ezt a tiszta energiatermelő eszközt úgy telepítsük, hogy sem a lakók, sem a civil szervezetek, sem az államigazgatási szervek ne találhassanak benne ellenezni valót, hisz ennek megkedveltetése lehet inkább a cél.

Az energiatermelés korszerűsítése olyan megoldást igényel, amely hosszú távon biztosítja a szükséges energiatermelést, miközben megőrzi a természeti és táji értékeket és területeket. A szélenergia az egyik legfontosabb alternatív energia forrás.

A szélenergia ipar napjaink legdinamikusabban fejlődő megújuló energiát alkalmazó technológiája. Az elv viszonylag egyszerű, a mozgó légtömegekből forgási energiát nyerni, majd generátorokkal ebből villamos energiát termelni. A szélturbinák mérete és kapacitása látványosan növekszik, Európa nyugati tengerpartjain és a part közeli vizekből elképesztő sebességgel bukkannak fel a szélparkok, de Budapestről elég csak Bécsbe autózni, a határt elhagyva rögtön szemünk elé tárulnak a jókora fehér tornyok.