Naperőművek


Ahogy korábban láttuk, a napenergia egyik hasznosítási lehetősége, amikor a napsugárzást napelemek segítségével közvetlenül villamos árammá alakítjuk. A napsugárzás elektromos árammá alakításának azonban van egy másik ipari méretű alkalmazása is, amelyet a naperőművek valósítanak meg.

A naperőművek a legmonumentálisabb napenergia-hasznosító rendszerek, ahol a napsugárzást esetenként több ezer négyzetméter felületű tükrös vagy reflektoros kollektormezőről összegyűjtve, koncentráltan juttatják a hőátadó egység felé. Mivel a naperőművek számára csak a napsugárzás direkt komponense használható, ezért naperőművek telepítésére a legideálisabb helyek a Föld sivatagi vagy mediterrán területei, ahol a felhőmentes, alacsony páratartalmú légkörben a napsugárzás döntő részét képező direkt sugárzás zavartalanul, kiszámítható módon érkezik a felszínre.

A naperőművek esetében a koncentrálóképesség 10-1000-szeres érték, míg ennek megfelelően az elnyelőközeg hőmérséklete 150-1200 °C fok között változhat. A naperőművek csupán a hőtermelés módjában különböznek a hagyományos hőerőművek működésétől. A naperőművek esetében a napenergia által megtermelt hő a gőzgenerátorban, illetve a hőcserélőben nagynyomású szárazgőzt állít elő, amely a turbinába kerülve meghajtja a generátorokat, ahonnan a megtermelt villamos áram bekerül a hálózatba.

A turbinából kikerült fáradt gőz a kondenzátorba jut, ahol a hűtővíz hatására kondenzálódik, és visszakerül a gőzgenerátorba. A naperőművekben a napsugárzás összegyűjtésére és hővé alakítására különböző megoldásokat alkalmaznak, melyek alapján háromféle, azaz:
– parabolavályús rendszerű
– parabolatányéros rendszerű
– és naptorony rendszerű naperőműtípust különböztetünk meg.

És a marokkói példa
Az Ouarzazate-ban található NUR 1. az első a négy tervezett fázisából, amellyel Marokkó csökkenteni kívánja óriási energiafüggőségét. Az észak-afrikai ország a közelmúltig a felhasznált villamos energia 94 százalékát importálta. A NUR egyesben félmillió tükröt állítottak fel 450 hektáron, amelyek 160 megawatt energiát termelnek. A marokkói Napenergia Ügynökség fejlesztette ki az erőműben használatos technológiát.