Pályázatok

Fűtés korszerűsítés és a pályázatok
A lakásokból megszökő energiáért drágán megfizetünk. Éves szinten 10 milliárd forintnál is több lehet az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre, mert a hő a rosszul szigetelt falakon, nyílászárókon, tetőkön elillan. Napjaink technikája már alternatív fűtési módokat is kínál. Jelenleg már több fűtést korszerűsítő program is elérhető a lakosság számára az – Új Magyarország Lakásfelújítási Program néven.

Az egyre népszerűbb Panelprogram lehetővé teszi közel 600 ezer panellakásban élőnek, hogy csökkentse fűtés számláját. A program keretében: állami és önkormányzati támogatás igényelhető, energetikai korszerűsítésre, fűtési rendszer felújítására és egycsatornás gyűjtőkémények felújítására. Az ökoprogram néven elindult támogatási rendszer, az egyedi fűtésszabályzási rendszerek kialakítását segíti elő a költségosztók és egyedi mérők kialakításával.

Napjainkra már csak a kondenzációs kazán jöhet számításba?
A legtöbb családi ház/lakás fűtését hagyományos kéményes gázkazán vagy gázkonvektor biztosítja ma Magyarországon. A rendszerek és berendezések sajnos elöregedtek, gazdaságosan nem üzemeltethetőek hosszabb távon. A korszerűség fogalmát jelenleg a 813/2013/EU és a 814/2013/EU rendeletek számszerűsítik is.

Minimum követelményeket szabtak meg például a helyiségfűtési-, és vízmelegítési hatásfokra, illetve a hangteljesítményszintre vonatkozó határértékekre vonatkozóan. Ennek alapján 2016. július 1-jétől már csak olyan gázkazánt lehet forgalomba hozni idehaza is , amely az említett rendeletben rögzített kötelező mutatószámoknak megfelel. (Erről a témáról már korábban is írtunk Az építő közösségben! Kattintson ide!)

Ehhez képest is újdonság, hogy 2018. szeptember 26-tól nemcsak a készülékek energiahatékonyságára, hanem szennyezőanyag-kibocsátására is figyelni kell! A 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet 10/A. §-ának (4) bekezdése szerint ma már Magyarországon is csak olyan (az említett EU rendeletek hatálya alá tartozó) gázkazánok és gázüzemű vízmelegítők helyezhetők üzembe, amelyek teljesítik a 2018. szeptember 26. naptól előírt maximum 56 mg/kWh égéshőre számolt nitrogén-oxid-kibocsátásra (NOx) vonatkozó határértéket.

A Nemzeti Energiatakarékossági Program az 1994 előtt épült hagyományos szerkezetű – családi házak és többlakásos épületek energiatakarékos felújítását segíti elő. Az elvégezhető felújítások a következők: épületek utólagos szigetelése, nyílászárók cseréje vagy szigetelése, fűtési és meleg-vízrendszer korszerűsítése. A pályázatok részleteiről az Energia Központ Kht. honlapja nyújt segítséget. Kidolgozás alatt van egy, egységes rendszerben megjelenő lakossági energiatakarékossági pályázat.
Pályázati tájékoztató itt: Pafi.hu