Hidrogén hajtás

Hidrogén hajtás
A hidrogén üzemanyagként történő hasznosítása a 70-es évek óta foglalkoztatja az autóipart. Nem veszélyezteti az atmoszférát, nincsenek káros kibocsátások, korlátlanul áll rendelkezésre és számtalan módszerrel előállítható. A BMW-nél a folyékony hidrogént vízből nyerik, napenergia felhasználásával. Az első hidrogén hajtású BMW a 750hL, mely 2000-ben mutatkozott be. Az autó szíve egy 12 hengeres hibrid erőforrás, két független, elektronikusan felügyelt üzemanyag-befecskendezési rendszerrel, mely lehetővé teszi, hogy a 750hL gázolajjal, vagy hidrogénnel is működhet. A hidrogén motor kiváló forgatónyomatékot és gyorsulást biztosít, miközben a különlegesen szigetelt 140 literes hidrogén tank 400 km távolságra elegendő.

A Hydrogen Research Car fejlesztése mindössze 10 hónapig tartott, Jurgen Kubler irányítása alatt. Tekintettel arra, hogy a megfelelő hidrogén ellátottság egyelőre nem biztosított, a BMW Hydrogen 7 gyorsan és könnyedén képes átváltani a hagyományos benzin üzemmódra is. A hidrogén ereje egyelőre alig 200 kilométernyi út megtételére elegendő, benzinüzemre váltással ez hozzávetőlegesen 700-ra bővíthető. A hidrogén technológia alkalmazásával lehetőség nyílik a káros anyagok, különösen a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus visszaszorítására, hiszen a BMW Hydrogen 7 hidrogénhajtású üzemmódban jóformán csak vízgőzt bocsát ki. Mivel a hidrogén a fosszilis üzemanyagokkal szemben nem tartalmaz szenet, ezért elégetésekor elvileg nem keletkeznek sem szénhidrogének, sem szén-monoxid, nyomokban azonban mégis megjelenhetnek ezek az égéstermékek a kenőolaj égése és az aktív szénszűrő öblítése miatt.

Ez az autó jelzés az energiaipar számára, s bizonyítja, hogy a folyékony hidrogén szériagyártásban is használható lehet hajtóanyagként. Ez fontos lökést jelenthet a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésére amely további hidrogénkutak építését jelenti , hogy a hidrogénhajtás széles körben elterjedhessen. A környezetvédelem az autóiparban is fontossá vált és a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a színtelen, szagtalan gáz hajtja majd hamarosan a négykerekűeket.

Bár több tucatnyi hidrogénüzemű tanulmányautó került tesztelésre és bemutatásra az elmúlt évek során, egyelőre egyik sem mutatkozott eléggé biztonságosnak és hatékonynak ahhoz, hogy alkalmas legyen a tömeges sorozatgyártásra. A hidrogénüzemű gépek ötlete, bármennyire is furcsa, már a XIX. század első évtizedeiben felvetődött. A belsőégésű motorok megalkotója, Otto is légnemű halmazállapotú hajtóanyagról ábrándozott, míg végül a porlasztó tette lehetővé a könnyebben hozzáférhető benzin biztonságos felhasználását. A tervek a hidrogén-elektromos hibrid motorok kifejlesztésének irányába mutatnak, a szakemberek gőzerővel dolgoznak az üzemanyagtartály méretének optimalizálásán is, melyre elképzelhető, hogy az üzemanyagcellák nyújtanak majd megoldást. A szakértők szerint körülbelül 2015-2020 körül sétálhatunk be majd olyan autószalonba, ahol hidrogén meghajtású járművekből is válogathatunk.