Fúziós reaktor

Fúziós reaktor
A fúziós reaktor a könnyű atommagok összeolvadásakor, fúziójakor felszabaduló energiát hasznosító berendezés. A Napban és a többi csillagban végbemenő energiatermelő folyamat szabályozott földi megvalósítása beláthatatlan távlatokra ígér biztos energiaellátást, létrehozása egyben óriási tudományos-műszaki kihívás is. Megvalósítására jelenleg két, egymástól gyökeresen eltérő megoldás kínálkozik. Mágneses terekkel tartják össze a százmillió fokra felhevített plazma állapotú üzemanyagot, a hidrogén nehéz izotópjait. A legsikeresebb berendezéstípus a takamak, ebben gyűrű alakú térrészbe zárják a plazmát.

Ma a JET (Joint European Torus) a világ legnagyobb és legsikeresebb fúziós kísérleti eszköze, az angliai Culhamban működő tokamakkal valósítottak meg először rövid időre szabályozott fúziót 1991-ben. Világméretű összefogással készítik elő a JET-nél jóval nagyobb ITER (International Tokamak Experimental Reactor) építését. A tokamak kísérletekben magyar kutatók is részt vesznek. A másik megoldásnál lézerekkel nyomják össze és hevítik fel a parányi, lefagyasztott üzemanyagcseppeket, az atommagok összeolvadása és az energia fel­sza ba dulás robbanásszerűen megy végbe.

Az USA-ban épülő kísérleti berendezésben 192 lézernyalábbal fogják besugározni a deutérium-trícium üzemanyag gömböcskét. A szabályozott termonukleáris fúzió ipari méretű megvalósítása néhány évtizeden belül várható. Ma még nem jósolható meg, hogy melyik műszaki megoldás lesz gazdaságosabb.

Azért sorra dőltek le az akadályok, s egyre jobban megismertük a sok százmillió fokos plazma tulajdonságait, kezelési módját. Kialakult a technika, elkészült mögé a számításokat támogató elmélet. Elkészült végül egy terv arra is, hogy megépüljön végre az első olyan erőmű, ami már nemcsak viszi az áramot, hanem vissza is termel a hálózatra.

ITER korábban betűszónak indult (International Thermonuclear Experimental Reactor), de ma már a latin „valahová vezető út” értelemben használják. Most épül az első ilyen reaktor. Várható építési költsége 10 milliárd euró. A magyar nemzeti jövedelem évi 80-100 milliárd euró, a begyűjtött adók mértéke évente 32-40 milliárd euró.

Jó hír, hogy a reaktor – hosszú viták után – végül az Európai Únió területén, a franciaországi Cadarache-ban fog felépülni. 8 év alatt.