Napelemes tetőcserép

Napelemes tetőcserép
A családi házak villamosenergia ellátásának biztosítására a napelemek felszerelése már általánosan elterjedt módszer. Ennek új és a hagyományosnál jóval esztétikusabb változata a napelemes tetőcserép, melynek köszönhetően a napelem nem különálló része, hanem integrált eleme lesz az épületnek.

A néhány éve kifejlesztett technológia nagy léptékkel halad előre, hogy forradalmasítsa a napelemekkel való áramellátást. A megjelenése óta eltelt rövid idő alatt is számos előnye bizonyosodott be a napelemes tetőcserépnek, melyek közül talán az egyik legfontosabb a felhasználók szempontjából, hogy akár darabonként is cserélhető és bővíthető pl. egy hozzáépítés esetén.

A napelemes tetőcserép felhelyezése miatt nem kell megváltoztatni az épület tetőszerkezetét. A cserepek a tetőlécekre kerülnek rá, egymás mellett elhelyezkedve, hogy az egymással való összeköttetésük biztosítva legyen. A napelem-táblák súlyával ellentétben egy napelemes tetőcserép csupán 20-25%-kal nyom többet egy hagyományos cserép súlyánál, tehát a tetőszerkezet számára jóval kisebb terhet jelent. Előnyei közé tartozik, hogy tölthető akkumulátorokat is gyártanak hozzá, ezzel pedig akár 24 órán át képes az elektromos áram termelésére, míg a hagyományos napelemes panelek éjszaka természetesen nem működnek.

Mivel a napelemes tetőcserép még újdonság a piacon, a hátrányai eddig kevésbé tudtak megmutatkozni. Ám egyesek szerint hátulütője lehet a napelem panelekkel szemben, hogy míg ezeknek teljesen sík a felületük, addig a tetőcserép formájú napelemet kevésbé tudja egyenletesen érni a napsugárzás, ez pedig negatív hatással van a teljesítményére.

Hogy valóban a napelemes tetőcserépé lesz-e a jövő és ki tudja-e szorítani a napelem paneleket, arra a választ a szakértők szerint a következő 10-15 évben fogjuk megkapni.