Hőszigetelés

Hőszigetelés
A hőszigetelő anyagok jellemzően könnyű anyagok.
Mi számít hőszigetelő anyagnak ? A hőszigetelő anyagok jellemzően könnyű anyagok. A hőszigetelő anyagok természetes, vagy gyakrabban, mesterséges anyagokból gyártott, nagypórus térfogatú, kis testsűrűségű, üreges, vagy szálas szerkezetű termékek, amelyeket szilárd váz és levegővel, vagy más gázokkal telített pórusok és kapillárisok rendszere alkot. Hőszigetelő anyagoknak azokat az anyagokat tekintjük, amelyek hővezetési tényezője kisebb 0,15 W/mK értéknél.

A hőszigetelő anyagok összes műszaki jellemzőjét a pórusszerkezet mennyisége és minősége határozza meg. Lehetnek szálas, vagy habosított kialakításúak. Miért érdemes hőszigetelni a házat ? Az energiaárak folyamatos növekedése, a környezetvédelem és a rendelkezésre álló energiaforrások szűkössége miatt egyre nagyobb igény mutatkozik a homlokzati hőszigetelő rendszerekre.

A jól kiválasztott homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazásával energiát és pénzt takaríthat meg. Megfelelően kialakított hőszigeteléssel elkerülhető a hőhidak, és ezzel együtt a penészfoltok kialakulása. Javul a komfortérzet azáltal, hogyan hőszigetelt falazatnál csökken a fal és a belső helyiségek levegőjének hőmérséklete közötti különbség. Kellemesebb hőérzetet biztosít alacsonyabb levegő-hőmérsékletnél is, nem érezhető a falak hideg sugárzása, javul az épület hőtároló képessége.

Hőszigetelő anyagok vásárlását ne az árak utáni érdeklődéssel kezdjük, hanem pontosan fogalmazzuk meg magunknak, vagy beszéljük meg szakemberrel, hogy mit, hol és hogyan akarunk hőszigetelni. A cél pontos meghatározása leszűkíti a szóba jöhető anyagok körét. Ne csak a hőszigetelő anyag árát, hanem a vele készülő teljes szerkezet anyag- és munkadíját vegyük figyelembe a döntés előtt!

Drága hőszigetelés, olcsóbb szerkezet.
Gyakran előadódhat olyan eset, hogy drágább hőszigetelő anyag beépítésével összességében olcsóbb, jobb és tartósabb szerkezetet készíthetünk. Pl. hasznosított lapos tetők(terasz, járható tető, zöld tető) esetében XPS-habot fordított rétegrenddel alkalmazva a hőszigetelés olyan funkciókat is ellát, amit egyébként külön be kellene építeni. Az így elhagyható rétegek anyag- és munkadíjköltségének megtakarítása a szerkezetet összességében olcsóbbá teszi, mint az hagyományos megoldással lenne. Érdemes tehát előzetesen kalkulálni.