Napkollektor fűtés

Napkollektor fűtés
A napkollektor és a napelem sokak számára ugyanazt jelenti, pedig nagy különbség van közöttük. Már rögtön az elején érdemes tisztázni a fogalmakat, ha komolyabban szeretnénk átgondolni, érdemes-e napkollektoros fűtésre váltanunk. Röviden a lényeg: a napelem villamosenergiát állít elő, ezzel szemben a napkollektor hőt termel a fűtéshez és a meleg víz előállításához. A napkollektoros fűtésnek sok híve és ellenzője is akad. Tény, hogy nem minden háztartás számára ez a legelőnyösebb megoldás, de az is vitathatatlan, hogy a többiek számára viszont igen hasznos választás tud lenni.

A napkollektoros fűtés elsősorban ott tudja megmutatni előnyeit, ahol a fűtési rendszerek viszonylag alacsony hőmérsékleten működnek. A napkollektoros fűtésnél ugyanis a kazánba már a megtermelt hő által felmelegített víz kerül, melynek újbóli felmelegítéséhez kevesebb energia szükséges. Ha emellett a fűtési megoldás mellett döntünk, a lemezradiátorok cseréjét se hagyjuk ki! Váltsuk le őket alacsony hőmérsékleten üzemelő készülékekre. Padlófűtés és falfűtés esetén viszont alacsonyabb a visszatérő víz hőmérséklete, így ezekkel a napkollektoros fűtés kiválóan párosítható.

Hogy mennyire megtérülő ez a fajta fűtési módszer, elsősorban ez érdekel mindenkit, aki vásárlás előtt áll. A napkollektoros fűtésről elmondható, hogy a fűtési szezon elején és végén akár 100%-ban kiváltható vele egy hagyományos kazán, de a fűtési szezon csúcsán is elérhető vele 20-30%-os megtakarítás. Természetesen a legnagyobb hatékonyság eléréséhez elengedhetetlen, hogy a napkollektoros fűtés precízen legyen megtervezve, a hatásfokot pedig a ház megfelelő szigetelésével és a nyílászárók cseréjével is tovább fokozhatjuk.