Innotec hőszivattyú – levegőkazán

Innotec hőszivattyú – levegőkazán
A levegőkazán tulajdonképpen egy levegős hőszivattyú, mely kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően a jövőben várhatóan felváltja a gázkazánokat. Az Alpha-Innotec svájci tulajdonú, német vállalat olyan termékeket gyárt, melyeknek működése jóval olcsóbb, mint a hatékonynak ma már nem nevezhető gázkazánoké. Az Innotec hőszivattyú működése nem igényel gázfelhasználást, nem robbanékony, biztonságosabb a működése és kéményt sem kell építeni hozzá. A beruházás elsőre költségesnek tűnhet ugyan, de az eddigi tapasztalatok alapján átlagosan 3 éven belül megtérül.

Az Innotec hőszivattyú telepítése nem igényel földmunkát, a hőt a külső levegőből vonja el. Ezt használja fel aztán fűtésre vagy akár hűtésre. Lehet odakint akár -20 fok is, az Innotec levegőkazán még ebből is képes energiát elvonni. A hőszivattyúk működésének hatékonyságát az ún. jósági fokkal (COP) jellemezzük. Ez azt mutatja meg, hogy 1 egység befektetett energiából az adott készülék hány egység hőenergiát tud előállítani. Az Innotec különböző típusú készülékeinél ez az érték 3,1-3,7 között mozog, ami kiemelkedően hatékonynak tekinthető.

A csendes és magas minőségű készülék alkalmazható önálló vagy kiegészítő fűtésként is. Már meglévő fűtésrendszerek, pl. kandalló és kazán esetén is használható, de vannak kifejezetten radiátorra tervezett Innotec levegőkazánok is. Mivel a fűtésrendszer kiépítésénél az elsők között a megtakarítási lehetőségeket vesszük figyelembe, az Innotec hőszivattyúknál azt is meg kell említeni, hogy a gázfűtéshez és a villanyfűtéshez képest a megtakarítás vele elérheti az évi 25-50%-ot, de más energiahordozókhoz képest akár a 40-80%-ot is.

Bár a hőszivattyú árammal működik, mégis környezetbarát megoldást jelent. Energiaszükségletének legnagyobb részét a környezetből fedezi, így valamennyi fűtési rendszer közül ennek a legnagyobb a szén-dioxid megtakarítása. Akár nulla levegőterheléses fűtés is megvalósítható vele.

Az Innotec hőszivattyú telepíthető pincébe, tárolóba, de akár lakótérbe is, a lényeg, hogy fagymentes helyen legyen. Karbantartást nem igényel, élettartama így is eléri a 15-20 évet vagy akár többet is.