Lehet megoldás a megújuló energiaforrások termelés-ingadozására!

Lehet megoldás a megújuló energiaforrások termelés-ingadozására!

Kutatás-fejlesztési projekt indul A MET Csoport, a Dunamenti Erőmű és a Navitasoft együttműködésében, amelynek keretében azt vizsgálják, milyen alternatív lehetőségei vannak a megújuló energiaforrások hasznosításának, illetve hogyan lehet optimálisan automatizált algoritmusok segítségével kiegyenlíteni az időjárásfüggő termelésingadozást. Az energiavállalat tájékoztatása szerint a konzorciumi együttműködés a MET Csoport üzleti tudására és a Navitasoft digitális tapasztalatára épít, amelyek mellé a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát.

Az ellátás folyamatossága érdekében a napsütéses és szeles, tehát túltermeléses órákban be-, az alultermeléses órákban pedig kitárolni kell az energiát. Ilyen mennyiségű fizikai tárolási rugalmasság kiépítése viszont nem éssszerű, ezt lehet kiegészíteni digitális, automatizált megoldásokkal.

A MET közleménye szerint a hagyományos eszközök – gázmotorok, energiatárolók, villamoskazánok és más alternatív lehetőségek – rugalmasságának kezeléséhez vált mára nélkülözhetetlen megoldássá egy megfelelő informatikai felületet biztosító aggregátori platform.

A K+F projektben a résztvevők közösen fejlesztenek aggregátori szoftvermegoldást. A projekt részeként telepítenek egy csaknem 4 megawattos (MW), kétórás tárolókapacitású akkumulátor-telepet Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A konzorciumi tagok szándéka, hogy a tároló berendezésen szerzett tapasztalataikkal az aggregátori platformot felkészítsék további, alternatív energiahordozókon alapuló villamosenergia-tároló berendezések hatékony befogadására is.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított pályázati támogatással valósul meg, teljes költségvetése 1,585 milliárd forint, a támogatás összege mintegy 399 millió forint.

Forrás: Agroinform.hu