Napelemes pályázatok -magánszemélyeknek

Napelemes pályázatok – magánszemélyeknek
Energetikai korszerűsítés keretében magánszemélyeknek is lehetősége van támogatás elnyerésére napelemes rendszer kiépítéséhez. Akiknek családi háza van, érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, hiszen általa minimális befektetéssel növelhetik otthonuk energiahatékonyságát megújuló energiaforrás felhasználásával.

Az immár nemcsak vállalkozások, hanem magánszemélyek számára is elérhető napelemes pályázatok egyik legfőbb előnye, hogy csupán 10% önrészt igényelnek. Ez azt jelenti, hogy a maximális, 10 millió forintos támogatás esetén sem kell 1 millió forintnál többet rászánni arra, hogy hosszútávon jelentősen csökkenjenek a rezsiköltségeink. Ennek kifizetésére pedig maximálisan 20 éves futamidő áll rendelkezésre, így a család havi költségvetésében sem fog különösebb terhet jelenteni a törlesztés. A támogatás minimális összege 500.000 Ft, 5 millió forintig pedig ingatlanfedezetre sincs szükség hozzá. A támogatást igényelni lehet családi ház, társasház, sorház, de hétvégi házak és üdülők esetén is.

A napkollektorok telepítésével részben vagy akár teljesen fedezhető az épület használati melegvíz-igénye, valamint a fűtés. Hogy megéri-e beruházni, arra az elmúlt jó néhány év tapasztalata egyértelműen megadja a választ. A napelemes rendszerek a leginkább megtérülő befektetések közé tartoznak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár havi 20.000 forint értékben is kiválthatjuk vele az elektromos áramra fizetett költségeinket.

A napelemes pályázaton való részvételre minden nagykorú magyar állampolgár jogosult, aki tulajdonosa az adott lakóingatlannak, kivéve a negatív adósok listáján szereplők és azok, akiknek közüzemi vagy adótartozásuk van.