Itthon is népszerűek a bioüzemanyagok

Itthon is népszerűek a bioüzemanyagok
Az Európai Unió irányelvei szerint Magyarországon 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányának el kell érnie a 13 százalékot. Nem hivatalos adatok szerint a hazai forgalomban lévő autók közel 10%-a bioetanollal üzemel és hónapról hónapra, mérhetően nő az alternatív megoldásokat alkalmazó autósok száma. A keményítő és cukortartalmú növényekből előállított E85-t, vagy más néven bioetanol amellett, hogy környezetkímélő, egy kiváló minőségű, 106-os oktánszámú üzemanyag.

A magas oktánszám jelentősen megnöveli a motor teljesítményét, és további nagy előny, hogy az üzemelés során megközelítőleg ugyanannyi szén-dioxidot hagyja el a motort, mint amennyit az előállításához felhasznált növények életük során megkötöttek. A károsanyag-kibocsátást tekintve pedig a szén-monoxid, a korom és a kipufogógázban található szénhidrogének mennyiségei általában alacsonyabbak, mint benzin használata esetén. Hátránya, hogy az autó többet fogyaszt el belőle, ára viszont a benzinénél nagyságrenddel olcsóbb, mivel nem tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adóját. Ráadásul hazánk az alternatív üzemanyagforma egyik legnagyobb előállítója.

Szakemberek szerint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásai révén Magyarország bioetanol-nagyhatalom lehet, az autóversenyhez hasonló nagyszabású rendezvények pedig segítenek felhívni a figyelmet a gazdaságos és környezetvédő megoldásokra.