Napelem árcsökkenés

A Lux Research legutóbbi iparági elemzése szerint a következő években az installált napenergia kapacitás 15.5%-kal nőhet éves szinten, viszont a szektorban érdekelt cégek bevétele stagnálhat egészen 2016-ig.

A Navigant Consulting szerint csak ebben az évben 20%-kal csökkent a napelem modulok ára. A két jelentés alapján a napenergia alkalmazása egyre vonzóbbá válhat a végfelhasználók számára viszont kevésbé örömteli a modulgyártóknak, akik a költségcsökkenés ellenére sem várhatnak növekedést profit marginjukban.

A fokozódó piaci verseny árleszorító hatása lassan a fosszilis megoldásoktól is attraktívabbá teszi a napelemből termelt energiát. Ugyanakkor az árháború miatt a profitok stagnálnak, rosszabb esetben csökkennek. A gyártókapacitás folyamatosan nő, bár az egyáltalán nem biztos, hogy lesz elegendő felvevőpiac a legyártott panelekre.

Mindenesetre a fogyasztók egyértelműen jól járnak a csökkenő árakkal és újfajta finanszírozási formák is megjelenhetnek. Ilyen konstrukció lehet a napelem-lízing, mely megszabadíthatja a vásárlókat a magas kezdeti beruházás költségektől, emellett olyan rétegek is nyithatnak a napenergia felé, akik eddig még tartózkodtak a hasonló megoldásoktól. Többek között a Google is érdekelt a szolár-lízing bizniszben.

A csökkenő árak révén a lakosság számára gazdaságos alternatíva lehet a napenergiából termelt áramot kínáló energiaszolgáltatóktól történő vásárlás is. A Lux Research szerint 2016-ig 10 ország éri majd el a hálózati-paritást, ami azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrásból termelt elektromos áram olcsóbb lesz, mint a fosszilis alapú áram.

A szélfarmoknál sok helyütt hamarabb is elérhető lesz a hálózati-paritás, illetve egyes országokban már túl is lépték ezt a pontot.