Napenergiával működő szélkerék

Napenergiával működő szélkerék
Lehetséges lenne, hogy a szélerőműveket ne a szél, hanem a nap ereje táplálja? Dubaiban talán igen. A Rebar Csoport Land Art Generator Initiative versenyre készült pályaműve a villamos energia termelése mellett szélorgonaként is funkcionál, mivel belsejében orgonasípokat helyeztek el.

Ras Al Khor vadrezervátum Dubai közelében a „Land Art Generator” kezdeményezés lényege hogy olyan művészi, egyben megújuló energia erőművek jöjjenek létre, melyek a természet károsítása nélkül harmonikusan illeszkednek környezetükbe. A Rebar csoport által készített esztétikus nap-szélerőművek koncepcióját a tervezett Dubai telepítés közvetlen közelében található, Ras al Khor vadrezervátumban élő fekete kárókatona (madár) alakja ihlette.

A furcsa formájú tornyokat Dél felé tájolják, ebben az irányban hasasodnak ki, hogy a napsugarak minél meredekebb szögben érkezhessenek a felületükre. Működésük alapja a kétrétegű hajlított falazás, üreges belsővel. Az ötlet a kéményhatáson alapul, melynek lényege, hogy a dupla falú szerkezetben felmelegedő levegő akár a kéményekben, csak felfelé tud távozni, ekkor pedig meghajtja a szerkezet tetején található turbinát. A hideg levegő utánpótlása pedig a homorú, árnyékos oldalon, a szerkezet alján elhelyezett nyílásokon keresztül valósulna meg.

A látogatói élményről a kimeneti oldalon elhelyezett 3 orgonasíp gondoskodik, amelynek hangszínén az emberek kedvükre változtathatnak a szerkezet lábánál elhelyezett karok segítségével. Hatástanulmány nem készült a zene környezetre gyakorolt esetleges káros hatásairól, de az elképzelés mindenképpen alkalmas annak bemutatására, hogy egy kreatív ötletet miként lehet a megújuló energiával összehozni a fenntarthatóság jegyében.

A kéményhatást kihasználó megoldások előnyösek lehetnek a kevés széllel, ellenben sok napsütéssel megáldott területek számára, mivel a napelemes rendszereknél olcsóbb a kialakításuk. Hazánk is azok közé a területek közé tartozik, ahol az alföldeken viszonylag sokat süt a nap, viszont stabil szél nemigen fúj, így a fenti megoldáshoz hasonló ötleteteknek nálunk is lenne létjogosultsága.